Med båt mot framtiden - Gothenburg startup hack 2015

Det var en morgon i maj, nästan orimligt tidigt för att vara en lördag. Jag tittade sömnigt ut genom spårvagnsfönstret och undrade vad så här många människor gjorde ute så här dags. Min mentala klocka muttrade om att både jag och alla andra borde ligga hemma och sova. Men nu var det ingen vanlig lördagsmorgon för mig. I hamnen väntade S:t Erik på mig och en god bit över hundra andra passagerare som skulle tillbringa dagen stint stirrande på skärmar och för det mesta helt ignorerande den skärgård som kryssade förbi utanför. Det var inte tid att njuta av utsikten, det var tid att hacka.

Gothenburg startup hack är ett hackaton där en idé ska omtvinnas med kod och bli en prototyp under loppet av en dag. Till inramningen hör startup-tänket. Där ingick i år att presentera sin idé för både en expertjury och - för de tio idéer som fick flest röster av andra hackare - en stor publik. Det var lätt för mig att börja tänka på allt i termer av kärnan till nya företag, men det var inget snack om att det alltid var idéerna och hacket som stod i fokus. Inramningen var - precis som miljön - en extra krydda, inte själva huvudrätten.

Själv skulle jag inte hacka utan bara observera. Jag var inbjuden i egenskap av … tja, någon sorts hobbypress … och kände mig därför lite milt som en ovärdig inkräktare.

Hundratio personer i ett rum

Man kan tänka sig att det skulle bli ganska trångt när hundratio personer och lika många datorer trängs i ett rum gjort för ganska exakt så många. Då skulle man tänka alldeles rätt. Vad man kanske inte tänker är det fokus alla i rummet utstrålade, och hur många rum i rummet det kunde bli på en så liten yta. Varje bord blev sin egen lilla värld med sin egen geografi av personer, datorer och andra prylar. Och idéer naturligtvis, idéer som för oss förbipasserande syntes som skisser, gränssnittsprototyper och kod i ett otal textredigerare och IDE:er.

Koncentrationen i rummet gick nästan att ta på (något som för övrigt gällde även för luften). Folk pratade hela tiden, men mitt intryck när jag tänker på dagen är någon sorts tystnad, skapande tystnad. Jag kände att jag gled halvt osynlig förbi arbetande grupper, en figur som inandas stämningen utan att riktigt delta i den. Det hade inte känts rätt att avbryta folk för att starta konversationer, istället tog jag in inspirationen, kreativiteten och skaffade mig ett tydligt sug att delta en annan gång. Hacket var inte ett mingel, och det var precis som det skulle.

Utanför rummet

Ute på däck var världen grå, kylig och stundtals regnig. Solstolarna kom till lite användning utomhus under förmiddagen, men annars var det mest för korta nypor luft jag gick utomhus. Perfekt temperatur fick jag korta stunder just när jag lämnade eller kom tillbaka till hackrummet. Några enstaka gånger kändes sjögång men på det stora hela var det först när jag kom i land som balanssinnet visade att jag varit ute på havet hela dagen.

Fördomar på skam

På förhand gav uttrycket "startup hack" mig lite pretantiösa vibbar, vibbar som fint nog inte verkade delas av någon annan. Det är trevligt och upplysande att ha fel.

Deltagarna var en fin blandning av studenter, icke-studenter, kodare och icke-kodare. Jag vet inte vad jag egentligen väntat mig på förhand, men variationen på deltagare överraskade mig positivt. Samma positiva känsla fick jag av personligheterna. Det visade sig att alla var vanliga trevliga människor och inte alls några mystiska övermänniskor till programmerare, designers eller visionärer. Alla var där för att bygga något tillsammans och se vad som hände, inte för att blända världen med sin egen storslagenhet.

De som hackar hacket

Hacket påminde mig om styrkan i små och motiverade grupper. Dels deltagarna, men minst lika mycket arrangörerna. Deras självklara och fokuserade entusiasm var lika smittande på de förberedelsemöten och träffar jag deltog i som under själva hacket. Deltagarna byggde sina idéer under dagen, arrangörerna sjösatte sin - bokstavligt - på morgonen och hade slutfört den med bravur till kvällen. Inga detaljer var för små, och när en lugn stund uppstod tog det inte många minuter innan någon började spåna på passande låtar att lägga in i spellistan med bakgrundsmusik (som självklart höll båt- och havstema).

Deras hack är själva startuphacket, och de fick det att verka enkelt. De inspirerar mig minst lika mycket som deltagarna och själva evenemanget.

Fortsättningar

Jag nådde inga stora slutsatser under hacket men fann många spännande startpunkter. Nya tankekedjor, några jag redan börjat bearbeta och säkert ett antal som jag inte ens insett än. Att jobba kort och fokuserat, att jobba i nya tillfälliga grupper. Hur passar eller inte passar det med vad vi gör och vill göra som utvecklare i arbetslivet? Hur jag vill umgås med folk och utveckla mig själv? Vilken sorters organisationer behövs och passar för det? Hur skulle jag utvecklas av att delta i ett hack då och då? Tankarna är så många att oväntade saker kommer i skymundan, som vad som faktiskt händer efter dagens slut med idéerna och lagen som deltog.

På väg hem ringde tystnaden i öronen. Jag stirrade trött och nöjd ut genom spårvagnsfönstret och undrade vad så här många människor gjorde ute så här dags. Tröttheten kom ikapp klockan på ett bra sätt och en väldigt inspirerande dag var till ända.

Nu har jag närvarat, nästa gång är det hög tid att bidra och delta.